Seuraava rokoteralli: Keskiviikkona 15.05. klo 14-15

Lue lisää

Pääsiäisenä olemme suljettuna pe 18.4.–ma 21.4!
Tiistaina 22.4. päivystämme klo 10-17 tehostetulla kokoonpanolla.
Tiistain ajanvaraus ja päivystys p. 044 7447 006.

Pääsiäinen lemmikkitaloudessa – näin vältät yleisimmät vaarat

Pääsiäinen näyttäytyy monille ilon, perheen ja keväisen juhlan aikana – mutta eläinlääkärien näkökulmasta sesonki tuo mukanaan huolestuttavan piikin myrkytys- ja tapaturmatapauksissa. Suklaamunat, narsissit, värikkäät muovilelut ja juhlien ruoantähteet voivat pahimmillaan viedä lemmikin päivystykseen – tai johtaa jopa kuolemaan.

“Usein ajattelemme pääsiäistä kodin sisäisenä juhlana, mutta juuri tämä tekee siitä niin petollisen lemmikeille,” kertoo eläinlääkäri Kia Beerden Lexavetistä. “Kaikki tapahtuu kotona: herkut, koristeet, vieraat – ja lemmikit ovat kaiken keskellä.”

Pääsiäisen vietto lemmikkitaloudessa vaatiikin tarkkaavaisuutta ja ennakointia, jotta juhla sujuu ilman turhia eläinlääkärireissuja.

Pääsiäisen vaarat koiralle
Suklaassa esiintyvä teobromiini on koiralle ja kissalle myrkkyä

Suklaa ei kuulu lemmikin ruokavalioon

Vaikka tieto suklaan vaarallisuudesta koirille on yleistynyt, pääsiäisenä sattuu edelleen kymmeniä tapauksia, joissa lemmikki on päässyt käsiksi suklaamuniin. Suklaassa esiintyvä teobromiini on koiralle ja kissalle myrkkyä. Mitä tummempaa suklaa, sitä enemmän teobromiinia se sisältää. Jo pieni määrä voi aiheuttaa myrkytysoireita.

“Moni yllättyy, kuinka vakava tilanne voi syntyä. Suklaa on lemmikille myrkkyä, ja oireet voivat ilmetä vasta 4–24 tunnin kuluttua nauttimisesta. Siksi nopea reagointi on kriittistä”, kertoo eläinlääkäri Kia Beerden Lexavetistä. “Tyypillisiä oireita ovat oksentelu, ripuli, levottomuus, tihentynyt hengitys ja pahimmillaan kouristukset tai rytmihäiriöt.”

Myös suklaamunien sisällä piilevät muoviset yllätykset voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran tai suolitukoksen, jos lemmikki nielee ne vahingossa.

Koristeet kiehtovat, mutta voivat olla vaarallisia

Värikkäät höyhenet, silkkipaperit ja muoviset pääsiäiskoristeet voivat herättää lemmikin mielenkiinnon. Kissa saattaa saalistaa höyhenkoristeita tai pureskella niitä, ja koira saattaa hotkaista muovisen pupun ennen kuin kukaan ehtii väliin.

“Nielty koriste voi pahimmillaan aiheuttaa suolitukoksen, joka vaatii leikkauksellisen hoidon”, Beerden huomauttaa.

Pidä koristeet lemmikkien ulottumattomissa, ja suosi tarvittaessa turvallisempia vaihtoehtoja, kuten kissoille turvallista kissanruohoa pääsiäiskoristeena.

Kissan pääsiäinen
Liljat ovat kissoille niin vaarallisia, että jo pieni määrä siitepölyä voi olla kohtalokas

Pääsiäisen kukkaloisto voi olla myrkyllinen

Kevään suosikkikasvit, kuten narsissit, tulppaanit ja hyasintit, kuuluvat monen pääsiäiskodin tunnelmaan – mutta kissoille ne voivat olla hengenvaarallisia. Moni ei tiedä, että esimerkiksi narsissin sipuli on erityisen myrkyllinen: sen syöminen voi aiheuttaa pahoinvointia, vatsakipua, vapinaa ja jopa elinvaurioita. Liljat puolestaan ovat kissoille niin vaarallisia, että jo pieni määrä siitepölyä voi vaurioittaa munuaisia.

“Erityisesti kissojen kanssa tilanne on haastava, koska ne ovat niin uteliaita ja taitavia pääsemään paikkoihin. Myrkyllisten kukkien pitäminen pois näkyvistä ei aina riitä – joskus ne on turvallisinta jättää kokonaan pois kodista,” neuvoo eläinlääkäri Kia Beerden.

Jos lemmikki on taipuvainen pureskelemaan kasveja, kannattaa valita turvallisia vaihtoehtoja, kuten kissanruohoa. Myös kasvien sijoittelu korkeille ja suljetuille paikoille voi auttaa, mutta täydellistä suojaa se ei aina takaa.

Juhlaruoat eivät sovi lemmikeille

Pääsiäispöytä notkuu usein suolaisista ja rasvaisista ruoista, jotka eivät sovi koirien tai kissojen vatsalle. Sipulit ja valkosipuli ovat myrkyllisiä, erityisesti koirille. Rasvainen ruoka voi laukaista haimatulehduksen, ja viinirypäleet tai rusinat voivat johtaa munuaisvaurioon. Myös raa’at taikinat voivat alkaa käydä lemmikin vatsassa ja aiheuttaa vakavia oireita.

“Yksittäinen ihmisten juhlapäivä ei ole oikea hetki testata lemmikin vatsaa uusilla mauilla,” Beerden toteaa. “On turvallisempaa ja eläinystävällisempää pitää kiinni lemmikin normaalista ruokavaliosta ja antaa lemmikille vaikka ylimääräinen herkku sen omasta valikoimasta.”

Turvallinen pääsiäinen lemmikille – Lexavetin ohjeet omistajalle:

  • Pidä suklaa, ruokavalmistelut, valmis kattaus ja koristeet poissa lemmikin ulottuvilta
  • Älä jätä pääsiäismunia piiloon lattian tasolle – koira voi löytää ne ennen lapsia
  • Valitse kodin kukat ja kasvit harkiten – vältä narsisseja, tulppaaneja ja hyasintteja kissatalouksissa
  • Muista myös kynttilät – utelias lemmikki voi polttaa viiksensä tai kaataa kynttilän
  • Jos sinulle on tärkeää että lemmikkisi osallistuu juhlaan, pidä lemmikille turvallisia herkkuja tai leluja saatavilla

Mitä tehdä, jos epäilet myrkytystä?

Jos epäilet, että lemmikki on saanut suuhunsa suklaata, kukkia tai muuta sopimatonta, on tärkeää toimia nopeasti. Ota yhteyttä eläinlääkäriin heti. Oireiden – kuten oksentelun, ripulin, voimattomuuden tai kouristusten – ilmaantumista ei kannata jäädä odottamaan.

”Nopea reagointi voi pelastaa lemmikin hengen. Varmista jo ennen pääsiäistä oman eläinlääkärisi aukioloajat, ja selvitä tarvittaessa missä lähin päivystävä klinikka sijaitsee,” Beerden muistuttaa.

Huom! Lexavet on suljettuna pääsiäisen ajan pe 18.4.–ma 21.4.

Tiistaina 22.4. olemme varautuneet normaalia vilkkaampaan päivään – klinikalla on lisätty vuoroja, jotta voimme palvella mahdollisimman monta asiakasta heti pyhien jälkeen. Myös kiireelliset tapaukset ja walk-in-potilaat otetaan vastaan mahdollisuuksien mukaan.

📅 Varaa aika: https://lexavet.fi/ajanvaraus
📞 Soita meille: 044 7447 006
✉️ Lähetä sähköpostia: [email protected]

📍 Tule käymään: Säterintie 16, 00720 Helsinki

Jaa Artikkeli:

Viimeisimmät Postauksemme

Pentutarkastus – Miksi se on tärkeää ja mitä siihen kuuluu?

Pentutarkastus on yksi koiran- ja kissanpentujen elämän alkutaipaleen tärkeimmistä etapeista. Eläinlääkäri tarkistaa pennun terveydentilan kattavasti, mukaan lukien hampaiden, sydämen ja sukupuolielinten kehityksen. Varhaisrokotukset suojaavat vakavilta sairauksilta ja antavat pennuille mahdollisuuden tutustua maailmaan turvallisesti. Älä jätä pentutarkastusta väliin – se on avain terveeseen ja onnelliseen elämään! Lue lisää siitä, mitä pentutarkastus sisältää ja miksi se on niin tärkeää pennullesi.

Read More »

Tilaa Lexavetin uutiskirje!