Kissan kipua voi olla vaikea tunnistaa, sillä kivun peittelystä on ollut hyötyä luonnossa lajin kehitykselle. Kissan kivun syy pitäisi kuitenkin aina selvittää eläinlääkärissä, ja siksi onkin hyvä oppia lukemaan kissan kivun merkkejä.
Kissan kivun merkit
Kissan kivun merkit vaihtelevat paljon sen mukaan, missä se tuntee kipua. Kuitenkin usein kaikissa kiputapauksissa kissan käytös muuttuu jollain tavalla. Siksi onkin tärkeää, että tunnistaisit lemmikkisi normaalin käytöksen, jotta käytöksen muuttuessa syy voitaisiin tutkituttaa eläinlääkärissä. Koska kissa on hyvä peittämään kipunsa, kannattaa omistajan usein luottaa omaan intuitioonsa ja viedä kissa eläinlääkäriin heti, kun käytösmuutokset on huomattu.
Yleisimmät kissan kivun merkit, kivun syystä riippumatta ovat muun muassa:
- Muutos aktiivisuudessa: kissa saattaa vetäytyä omiin oloihinsa normaalia enemmän. Kissa saattaa myös käyttäytyä eri tavalla ihmisten ja muiden eläinten seurassa kuin aikaisemmin. Kissa nukkuu enemmän kuin normaalisti.
- Kissa voi välttää kosketusta ja reagoida kosketukseen epänormaalisti.
- Hyppimisen vältteleminen korkeille tasoille ja niiltä alas tai kissa kiipeilee vähemmän kuin normaalisti.
- Kissa leikkii normaalia vähemmän.
- Kissa ääntelee normaalia enemmän.
- Pissaaminen tai ulostaminen laatikon ohi tai kokonaan sen ulkopuolelle. Jos kissa, joka on ennen käyttänyt laatikkoa normaalisti alkaa pissimään esimerkiksi pehmeille alustoille, on tämä usein merkki virtsaamiseen liittyvästä kivusta. Kissalla voi esiintyä myös tihentynyt virtsaamisen tarve.
- Ruokahalun vähentyminen. Muutokset syömisessä ovat yksi helpoiten huomattavista kivun merkeistä. Jos kissasi syö huonosti, kannattaa kissa viedä eläinlääkäriin tarkistettavaksi.
- Yhtäkkinen aggressiivisuus ihmisiä tai muita eläimiä kohtaan.
- Kissan ilmeet ja kehonkieli voi muuttua. Lisää kissan kipuilmeistä voit lukea täältä.
Yleisimmät syyt kissan kipuun
- Erilaiset virtsatieongelmat
- Hampaiden ja suun ongelmat
- Etenkin ikääntyvillä kissoilla nivelrikko
- Vatsavaivat ja niihin liittyvä kipu
Oireilee kissa miten tahansa, tulee kivun syy aina selvittää eläinlääkärissä!
Kipu voi näkyä myös turkissa
Kissat ovat hyvin puhtaita eläimiä. Muutokset niiden turkissa voivat kieliä kivusta. Jos kissa ei pese tiettyä kohtaa turkistaan voi se olla merkki esimerkiksi nivelrikon aiheuttamasta jäykkyydestä. Tällöin kissa ei pysty pesemään tiettyjä alueita.
Joissain tapauksissa kissa saattaa nuolla kipeää kohtaa normaalia enemmän, aiheuttaen karvan ohenemista tai jopa karvattoman kohdan nuollulle alueelle. Liiallinen nuoleminen voi aiheuttaa kissalle myös iho-ongelmia.
Jos kissan koko turkki muuttuu likaisen näköiseksi, kiillottomaksi ja takkuiseksi, ota yhteyttä eläinlääkäriin!
Miten voit helpottaa kissan kipua?
Kun kissan kivun syy on selvitetty eläinlääkärin toimesta, saa kissasi kivun syyn mukaan tarpeellista hoitoa ja usein kipulääkitystä. Voit kuitenkin lääkityksen lisäksi yrittää tehdä kissan ympäristöstä mahdollisimman mukavan kivuliaalle kissalle.
Voit lisätä tai siirtää kissan petejä lähemmäksi lattiatasoa, jotta kissa pääsee mukavaan petiin hyppäämättä. Pidäthän kuitenkin huolen siitä, että kissan pedit ovat rauhallisissa, kissalle mieluisissa paikoissa, vaikka ne olisivatkin suoraa lattialla. Jos kissalla on liikkumiseen liittyviä kipuja, voit myös lisätä ylimääräisiä tasoja, portaita tai ramppeja niihin huoneisiin, joissa kissa kulkee.
Huolehdithan myös, että kissalla on käytössä matalareunainen kissanhiekkalaatikko, jotta kissa pääsee helposti ja kivuttomasti asioilleen.
Jos et ole varma, onko kissasi kivuissa, voit aina olla yhteydessä henkilökuntaamme numerosta 044 7447 006 tai varata ajan perustutkimukseen nettiajanvarauksestamme!
Muita kissamaisia artikkeleita Lexavetin blogissa: