Seuraava rokoteralli: Keskiviikkona 15.05. klo 14-15

Lue lisää

Miksi kissa oksentaa? – mahdolliset syyt ja hoito

Eläinlääkäri Lexavet Helsinki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kissan oksentelu on tuttu näky monelle kissan omistajalle. Oksentaminen ei kuitenkaan ole kissalle normaalia, ja jatkuvan oksentelun syy tulee aina selvittää eläinlääkärin avulla.

Oksentelun mahdolliset syyt

Satunnainen oksentelu

Kissat oksentavat helposti päästäkseen eroon sulamattomasta aineksesta mahalaukussa. Siksi karvapallojen ja esimerkiksi ruuan ahmimisen jälkeen oksentaminen on yksi yleisimmistä satunnaisesti tapahtuvan oksentamisen syistä. Myös ulkoilevat kissat saattavat oksentaa silloin tällöin syötyään ruohoa. Kissa syö ruohoa puhdistaakseen elimistöään, joko oksentaakseen tai auttaakseen esimerkiksi karvojen kulkeutumista suoliston läpi. Satunnaisen oksentelun syynä voi myös olla esimerkiksi stressi, autoilun aiheuttama pahoinvointi, lääkitys tai ruoka-aine allergia. Satunnaisesta esimerkiksi karvapallojen oksentelusta ei tarvitse olla kovin huolissaan, mutta on hyvä olla yhteydessä eläinlääkäriin, jos kissasi hyvinvointi huolestuttaa sinua. Vaikka oksentaminen tapahtuisi vain harvoin, on oltava yhteydessä eläinlääkäriin välittömästi, jos oksennus sisältää verta tai jos kissa oksentaa juomansa veden. 

Säännöllinen oksentelu

Kissan säännöllinen oksentelu ei ole ikinä normaalia. Säännöllisen oksentelun syitä voivat olla muun muassa myrkytys, suoliston tukos tai tulehdustila, munuaisten tai maksan toimintahäiriöt, virtsatietukos, sokeritauti, kilpirauhasen liikatoiminta tai kasvain. Kaikki nämä sairauden tarvitsevat eläinlääkärin hoitoa ja voivat hoitamattomana aiheuttaa vakavia komplikaatiota tai jopa eläimen kuoleman. Myös säännöllinen karvapallojen oksentelu tulisi tarkistuttaa eläinlääkärissä, sillä suurimman osan karvasta tulisi normaalisti kulkeutua kissan suoliston läpi myös pidempi karvaisilla roduilla. Voit lukea lisää karvapallojen ennaltaehkäisystä Agrian sivuilta.

Kissa voi myös oksentaa säännöllisesti ruokailun yhteydessä, usein ahmimisen seurauksena. Tällöin on hyvä tarkistuttaa eläinlääkärissä, ettei oksenteluun liity muita syitä ja keskustella eläinlääkärin kanssa mahdollisista ruokinnan muutoksista.

Oksentamisen kotihoito

Jos oksentelun oireet ovat lieviä ja satunnaisia, kissa on pirteä ja juo sekä syö, voidaan vaivaa hoitaa kotikonstein.

     

      • Huolehdi, että kissalle on raikasta vettä tarjolla ja että se myös juo

      • Tarjoa ruokaa pienemmissä annoksissa useita kertoja päivässä. Voit myös tarjota eläinlääkäristä saatavia erikoisruokia taltuttamaan vatsavaivat.

      • Jos kissan vointi huononee, se oksentaa useamman kerran saman päivän aikana tai useamman päivän peräkkäin, olethan yhteydessä eläinlääkäriin!

    Eläinlääkäri Lexavet Helsinki

    Milloin eläinlääkäriin?

    Kissan oksentelu voidaan jakaa akuuttiin eli lyhytaikaiseen oksenteluun ja krooniseen eli pitkäkestoiseen. Jos kissa oksentelee säännöllisesti, on syy aina selvitettävä eläinlääkärissä. 

    Jos kissa oksentaa monta kertaa päivässä, on syytä mennä eläinlääkäriin. Vanhemmilla kissoilla oksentelun taustalla voi usein olla jokin aikaisemmin mainituista sairauksista, joten eläinlääkäriin kannattaa olla herkästi yhteydessä.

    Eläinlääkäriin on myös lähdettävä välittömästi, jos kissan oksennuksessa on verta, kissa ei syö tai se aristaa mahan tunnustelua.

    Kissan hoito eläinlääkärissä

    Eläinlääkäri aloittaa käynnin esitietojen kyselyllä. Vastausten perusteella voidaan arvioida, onko kyseessä akuutti vai krooninen oksentelu. Kissalle tehdään yleistutkimus ja tarvittaessa kissalle voidaan tehdä verinäytetutkimukset, röntgenkuvaus tai ultraäänitutkimus mahdollisen pitkittyneen sairauden syyn selvittämiseksi. Eläinlääkäri määrää tarvittavat lääkkeet tutkimusten perusteella.

    Kroonisen oksentelun hoito riippuu paljon siitä, mikä oireilun aiheuttaa. Monesti hoito alkaa samoin kuin akuutissa oksentelussa. Kroonisen oksentelun hoidossa on usein käytössä ruokavalionmuutos tai mahdollisesti lääkityshoito eläinlääkärin antaman diagnoosin mukaan.

    Voit varata ajan kissasi yleistutkimukseen nettiajanvarauksestamme tai numerosta 044 7447 006!

    Muita kissamaisia artikkeleita Lexavetin blogissa:

    Jaa Artikkeli:

    Viimeisimmät Postauksemme

    YLE Pentuliven Bordercolliepennut Lexavetissä – Katso Kuvat ja Lue Vierailusta!

    Viime viikolla Lexavetissä vieraili kymmenen iloista bordercolliepentua elämänsä ensimmäisellä eläinlääkärikäynnillä. Täynnä energiaa ja uteliaisuutta, pennut tutkivat uutta ympäristöään ja leikkivät innokkaasti. Eläinlääkäri Kia Beerden kertoi, kuinka tärkeää on luoda positiivinen suhde pennun ja eläinlääkärin välille. Pentutarkastuksessa tarkistettiin muun muassa suun, silmien ja sydämen terveys, ja jokainen pentu sai myös varhaisrokotuksen. Tämä seikkailu ei ollut vain terveyden tarkistamista, vaan myös mahdollisuus sosiaalistua ja tottua klinikan ympäristöön. Lue lisää tästä ikimuistoisesta päivästä ja sen merkityksestä pennuille!

    Read More »

    Lemmikit ja ilotulitukset

    Uusivuosi on monille lemmikeille stressaavaa aikaa. Rakettien pauke pelottaa usein koiraa ja uutenavuotena koirien karkaamisriski valitettavasti kasvaa huomattavasti.

    Käymme läpi tässä artikkelissa, miten voit helpottaa lemmikkisi oloa seuraavana uutena vuotena.

    Read More »

    Lemmikit ja joulu

    Joulu on ilon ja juhlan aikaa niin ihmisille kuin lemmikeille. Jouluun sisältyy kuitenkin monta lemmikeille vaarallista asiaa, jouluruuasta aina lahjanaruihin asti. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä vaaroja lemmikille joulun aikana.

    Read More »

    Koiran kynsien leikkaus

    Koiran kynnet muodostuvat kuoriosasta ja sen sisällä olevasta ytimestä, jossa on verisuonia ja hermoja. Kynnen ydin kasvaa koiran kynsien mukana ja siksi onkin tärkeää, ettei pitkiäkään kynsiä leikata kerralla liikaa. Kun kynsiä leikataan säännöllisesti, lyhenee ydin kynnen mukana. Näin kynnet pystytään pitämään tarpeeksi lyhyinä ilman haavereita, ja liian pitkät kynnet eivät pääse aiheuttamaan koirallesi terveyshaittoja.

    Read More »

    Tilaa Lexavetin uutiskirje!