Seuraava rokoteralli: Maanantaina 19.02. klo 13-15

Lue lisää

Lemmikit ja joulu

Joulu on ilon ja juhlan aikaa niin ihmisille kuin lemmikeille. Jouluun sisältyy kuitenkin monta lemmikeille vaarallista asiaa, jouluruuasta aina lahjanaruihin asti. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä vaaroja lemmikille joulun aikana.

Eläinlääkäri Lexavet Helsinki

Joulun haitalliset ruoka-aineet

Joulukinkku

Kinkut sisältävät usein hyvin paljon suolaa ja rasvaa ja ovat siksi usein vaaraksi lemmikeille. Liian suolainen ja rasvainen ruoka voi aiheuttaa lemmikeille vatsavaivoja, oksentamista, ripulia tai pahimmassa tapauksessa jopa henkeä uhkaavan haimatulehduksen. Kinkun lisäksi onkin siis tärkeää välttää muidenkin suolaisten syötävien antamista lemmikille!

Suklaa

Suklaan sisältämä teobromiini on koirille sekä kissoille myrkyllistä. Teobromiini voi pienissäkin määrin aiheuttaa lemmikillesi myrkytyksen oireita, jotka saattavat ilmaantua vasta tuntien suklaan syömisen jälkeen. Huomiothan, että myös leivokset, joissa on käytetty kaakaojauhetta sisältävät teobromiinia. Mitä tummempi suklaa, sitä enemmän se sisältää teobromiinia. 

Rusinat ja viinirypäleet

Rusinat ja viinirypäleet voivat aiheuttaa lemmikillesi munuaisvaurioita. Myrkyllisen annoksen määrästä ei ole tällä hetkellä tarkkaa tietoa, mutta on raportoitu, että oireita on tullut koirille 3 grammasta rusinoita per elopainokilo ja 20 grammasta viinirypäleitä per elopainokilo. Kannattaa muistaa, että näitä sisältyy moneen ruokaan sekä leivonnaisiin jouluna. 

Alkoholi

Alkoholi on pienissäkin määrissä myrkyllistä lemmikillesi, sillä niiden maksa ei pysty käsittelemään alkoholia. Varsinkin kissoille ja pienille koirille pienikin määrä alkoholia saattaa aiheuttaa pysyviä vaurioita.

Juotuaan alkoholia, lemmikin kävely voi muuttua huteraksi, eläin voi vaikuttaa uneliaalta ja olla pahoinvoiva. Vakavassa alkoholimyrkytyksessä oireina voivat olla ruumiinlämmön lasku, alhainen verensokeri, ja pahimmillaan eläin voi vaipua koomaan.

Pähkinät

Etenkin macadamiapähkinät ovat suurissa määrin nautittuna haitallisia lemmikillesi. Oireina voi esiintyä esimerkiksi oksentelua ja väsymystä. Lemmikin ei tulisi päästä käsiksi muihinkaan pähkinöihin.

Ruuantähteet

Useat jouluruuat sisältävät ainakin pienissä määrin ruoka-aineita, jotka eivät ole sopivia lemmikillesi, tällaisia ruoka-aineita ovat muun muassa sipulit ja maito. Sipulin syömisestä voi seurata anemiaa ja maito aiheuttaa lemmikeille ripulia ja vatsakipua. Siksi onkin tärkeää, että ihmisten ruuat pysyisivät vain ihmisten ulottuvilla, ja lemmikille ostettaisiin omat jouluherkut eläinkaupasta!

Eläinlääkäri Lexavet Helsinki

Vaaralliset joulukasvit

Joulutähti

Joulutähti on yksi joulun ajan tunnetuimmista lemmikeille myrkyllisistä kasveista. Joulutähden syöminen voi aiheuttaa ärsytystä suussa ja mahalaukussa, joka näyttäytyy kuolaamisena ja oksenteluna. Joulutähden aiheuttama myrkytys on kissoille isompi riski, sillä ne ovat usein hyvin kiinnostuneita huonekasveista.

Amaryllis

Amaryllis on suosittu jouluna, mutta se on myös joulutähden lailla myrkyllinen koirille ja kissoille. Tämän kasvin osien nieleminen voi aiheuttaa vatsakipuja, oksentelua, ripulointia sekä tärinää. Kasvin sipulin syöminen aiheuttaa usein vakavampia oireita.

Jouluruusu

Jouluruusu sisältää  myrkkyä, joka voi syötynä aiheuttaa esimerkiksi ripulia, kuolaamista ja vatsakipua.

Misteli

Misteli on myrkyllinen niin kissoille kuin koirillekin. Misteli voi aiheuttaa oksentelua, ripulia, hengitysvaikeuksia sekä hermostollisia oireita.

Liljat

Liljojen kaikki osat ovat myrkyllisiä ja voivat pienissäkin määrin aiheuttaa varsinkin kissoille myrkytysoireita, akuutin munuaisvaurion tai jopa hengenvaaran.

Joulun muut vaarat

Kynttilät

Lemmikkiä ei tulisi jättää valvomatta kynttilän kanssa. Kynttilän liekin osuessa lemmikkiin, voi lemmikille aiheutua palovamma. Lisäksi kynttilän kaatuessa on riski tulipalolle. Kynttilän materiaali itsessään ei ole kovin myrkyllistä lemmikeille, mutta steariinin tai tuikun metallikipon syöminen voi aiheuttaa lemmikille tukehtumisvaaran tai suolitukoksen.

Paketointitarvikkeet ja lahjanarut

Paketointipaperit eivät yleensä ole myrkyllisiä lemmikeille, mutta voivat aiheuttaa suolisto-oireita. Lahjanarut sen sijaan voivat aiheuttaa lemmikille jopa hengenvaarallisen tilanteen. Lahjanarun reunat ovat terävät ja voivat aiheuttaa haavaumia lemmikin suuhun. Suolistoon joutuessaan lahjanaru voi johtaa pitkittäisen vierasesineen aiheuttamaan suolitukokseen. Naru voi pahimmillaan leikata läpi suolen seinämästä. Pitkittäisen vierasesineen aiheuttama suolitukos vaatii aina kirurgista hoitoa.

Kinkkuverkko

Kinkkuverkko voi aiheuttaa suolistotukoksen, joka saattaa vaatia kirurgiaa. Mikäli huomaat lemmikkisi syöneen kinkkuverkon, ole välittömästi yhteydessä eläinlääkäriin lemmikin oksetuttamista varten.

Jos lemmikkisi on syönyt jouluna jotain vaarallista, soitathan alueesi pieneläinpäivystykseen sillä Lexavet on suljettuna pyhinä. Olemme auki 27.-29.12 klo 09-17 ja otamme tänä aikana vastaan potilaita ajanvarauksella. Pyrimme kuitenkin järjestämään myös akuuteille potilaille ajan. 

Lue myös:

Jaa tämä artikkeli:
Muita artikkeleita Lexavetistä

Lemmikit ja ilotulitukset

Uusivuosi on monille lemmikeille stressaavaa aikaa. Rakettien pauke pelottaa usein koiraa ja uutenavuotena koirien karkaamisriski valitettavasti kasvaa huomattavasti.

Käymme läpi tässä artikkelissa, miten voit helpottaa lemmikkisi oloa seuraavana uutena vuotena.

Lue Lisää...

Koiran kynsien leikkaus

Koiran kynnet muodostuvat kuoriosasta ja sen sisällä olevasta ytimestä, jossa on verisuonia ja hermoja. Kynnen ydin kasvaa koiran kynsien mukana ja siksi onkin tärkeää, ettei pitkiäkään kynsiä leikata kerralla liikaa. Kun kynsiä leikataan säännöllisesti, lyhenee ydin kynnen mukana. Näin kynnet pystytään pitämään tarpeeksi lyhyinä ilman haavereita, ja liian pitkät kynnet eivät pääse aiheuttamaan koirallesi terveyshaittoja.

Lue Lisää...