Seuraava rokoteralli: Keskiviikkona 15.05. klo 14-15

Lue lisää

Lemmikit ja ilotulitukset

Uusivuosi on monille lemmikeille stressaavaa aikaa. Rakettien pauke pelottaa usein koiraa ja uutenavuotena koirien karkaamisriski valitettavasti kasvaa huomattavasti.

Käymme läpi tässä artikkelissa, miten voit helpottaa lemmikkisi oloa seuraavana uutena vuotena.

Eläinlääkäri Lexavet Helsinki

Vinkit lemmikkien olon helpottamiseen

  1. Vältä ilotulitteita

Koira kannattaa ulkoiluttaa kunnolla uudenvuodenaattona jo reilusti ennen rakettien laillista ampumisaikaa (klo 18–02). Rakettien ampumisen aikana ulkoilut kannattaa pitää lyhyinä ja yrittää ajoittaa pikapissatukset aikoihin, jolloin raketteja ammutaan vähemmän. Jos mahdollista, aja koirasi rauhallisempaan ympäristöön, esimerkiksi metsään, lenkille rakettien ampumisen aikana.

Älä vie koiria tapahtumiin, joissa ammutaan raketteja!

  1. Tarkista koiran ulkoiluvarusteet

Pidä huolta siitä, että koiran hihna sekä valjaat tai kaulapanta ovat ehjät ja tukevat, jotta koirasi ei pääse riuhtaisemaan itseään vapaaksi pelästyessään. Kaupunkialueella suosittelemme käyttämään kahta hihnaa, pantaa sekä valjaita, jos joudut ulkoiluttamaan koiraa silloin kun raketteja ammutaan.

  1. Tee kodista lemmikille mahdollisimman mukava

Tee kodista mahdollisimman rauhallinen sulkemalla kaikki ovet, ikkunat, sälekaihtimet ja verhot. Näin minimoit rakettien äänet ja räiskyvät valot. Tämä kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen kuin rakettien ampuminen alkaa. Pidä huolta siitä, että eläimellä on mahdollisuus päästä piiloon ”omaan koloonsa” esimerkiksi sängyn alle tai omaan petiinsä. Ole lemmikkisi kanssa sisällä ja käyttäydy mahdollisimman normaalisti, jotta et lietso sen pelkotilaa. Voit esimerkiksi katsella televisiota tai kuunnella radiota hieman korkeammalla volyymilla piilottaaksesi rakettien paukkeen.

  1. Harhauta lemmikkiä herkuilla

Jos lemmikki jännittää raketteja vain vähän, kannattaa sen huomio suunnata johonkin muuhun. Voit tarjota eläimelle sen lempi herkkuja. Voit myös suunnata esimerkiksi koiran huomion mielenkiintoisilla hajuilla tai aktivointi leluilla. Leiki koiran kanssa rauhallisia leikkejä, esimerkiksi etsimistä,  jos koiran jännitystila sen sallii.

  1. Siedätä koiraa äänitteillä

Koiraa voi siedättää rakettien ääniin etukäteen äänitteiden avulla. Siedättämisessä tärkeintä on edetä pikkuhiljaa. Aloita hiljaisella volyymilla ja nosta sitä kerralla niin, että koira reagoi ääneen vain huomioimalla sen. On erityisen tärkeää, että äänitasoa nostetaan vain sen jälkeen, kun koira on täysin rento ja tottunut aikaisempaan volyymiin. Äänitasoa tulisi nostaa vain vähän kerrallaan. Jos koira jännittyy tai pelkää siedätyshoidon aikana, on äänentasoa nostettu liian nopeasti ja siedätys tulee aloittaa siitä tasosta johon koira ei reagoi.

Siedätyshoito tulee aloittaa ajoissa ennen altistumista. Vähän jännittäville koirille riittää usein jos siedätys aloitetaan kuukautta ennen uuttavuotta. Erittäin ääniherkkien koirien kanssa, siedätyshoito tulisi aloittaa aikaisemmin. Netistä löytyy paljon valmiita nauhoitteita ja videoita, joita voit hyödyntää siedätyksessä. Tehosta siedättämistä tarjoamalle koiralle sen lempi herkkuja harjoitusten aikana.

Parhaiden tulosten saamiseksi kannattaa olla yhteydessä koirakouluttajaan tai käyttäytymiseen perehtyneeseen eläinlääkäriin.

Eläinlääkäri Lexavet Helsinki

Miten toimia, jos koira karkaa?

Koiran karvoja tulisi ottaa talteen esimerkiksi minigrip pussiin hyvissä ajoin, jotta etsijäkoirat voivat auttaa koirasi etsinnässä. Pyri olemaan rauhallinen ja jää katoamis paikalle, jos se on mahdollista. Pyydä apua hajujälkien tekoon ja tiedottamiseen. Voit myös aina olla yhteydessä etsijäkoiraliiton neuvontanumeroon: 040 724 8614. Suosittelemme, että luet etsijäkoiraliiton tarkemmat ohjeet lemmikin karkaamistilanteisiin.

Eläinlääkäristä apua äänipelkoon

Eläinlääkäristä tai apteekeista löytyy reseptivapaita stressiä lieventäviä feromonivalmisteita ja lisäravinteita, joiden käyttö tulisi aloittaa noin kaksi viikkoa ennen uuttavuotta. Feromonivalmisteet sopivat koirille, joiden jännitys on lievempää.

Äänipelkoon löytyy useampaa eri lääkitystä. Jos tiedät jo etukäteen, että koirasi on hyvin jännittynyt ja peloissaan uutenavuotena, kannattaa koiralle hakea eläinlääkäriltä täsmälääke ääniarkuuteen. Autamme Lexavetissa mielellämme sinua löytämään sopivan lääkkeen ääni yliherkälle koirallesi!

Lue myös:

Jaa tämä artikkeli:
Muita artikkeleita Lexavetistä

Lemmikit ja joulu

Joulu on ilon ja juhlan aikaa niin ihmisille kuin lemmikeille. Jouluun sisältyy kuitenkin monta lemmikeille vaarallista asiaa, jouluruuasta aina lahjanaruihin asti. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä vaaroja lemmikille joulun aikana.

Lue Lisää...

Koiran kynsien leikkaus

Koiran kynnet muodostuvat kuoriosasta ja sen sisällä olevasta ytimestä, jossa on verisuonia ja hermoja. Kynnen ydin kasvaa koiran kynsien mukana ja siksi onkin tärkeää, ettei pitkiäkään kynsiä leikata kerralla liikaa. Kun kynsiä leikataan säännöllisesti, lyhenee ydin kynnen mukana. Näin kynnet pystytään pitämään tarpeeksi lyhyinä ilman haavereita, ja liian pitkät kynnet eivät pääse aiheuttamaan koirallesi terveyshaittoja.

Lue Lisää...