Seuraava rokoteralli: Keskiviikkona 15.05. klo 14-15

Lue lisää

Koiran ripuli – yleisimmät syyt ja hoito

Eläinlääkäri Lexavet Helsinki

Koiran äkilliseen ripuliin voi olla useita syitä. Yleisimpiä näistä ovat muun muassa sopimattoman ruuan syöminen, äkilliset muutokset ruokavaliossa, virukset tai bakteerit, ruoka-aineallergiat tai stressi. Joskus myös antibioottikuuri tai muut lääkkeet saattavat sotkea suoliston toimintaa. Ripuli on yleinen koirien vaiva ja onneksi usein ohimenevä. Toisinaan erityisen raju ripuli voi kuitenkin olla henkeä uhkaava. Siksi on tärkeää pitää koiran vointia silmällä ja olla tarvittaessa yhteydessä eläinlääkäriin.

Ripulin oireet

Ripulin oireisiin liittyy löysä, vetinen uloste ja tihentynyt ulostamisen tarve. Ripuliin voi liittyä myös oksentelua, mahakipua tai veristä ulostetta. Verinen ripuli johtuu usein suoliston sisäpinnan limakalvon vuotavista verisuonista. Jos ripulin seassa on kuitenkin runsaasti verta, olethan yhteydessä eläinlääkäriin välittömästi!

Ripulin kotihoito

Koira voi ripulista huolimatta olla hyvinkin pirteä. Jos koira voi ripulista huolimatta muuten hyvin, voidaan ripulia hoitaa kotikonstein muutaman päivän ajan. Koiran normaali ruokinta tulisi lopettaa ja ruokaa tulisi antaa pieninä annoksina kerrallaan 4-6 kertaa päivässä. Mikäli oireet eivät helpota ruuan annostelulla, voidaan apuna käyttää vatsaystävällisiä, helposti sulavia erityisruokia, joita löytyy eläinlääkäriasemilta tai joistain apteekeista. Suosittelemme kokeilemaan esimerkiksi Hill’s:in gastrointestinal tai digestive carea, jotka molemmat ovat erityisesti vatsaoireita helpottavia erityisruokia. Voit tarvittaessa myös valmistaa koirallesi vatsaystävällistä ruokaa keittämällä vähärasvaista lihaa kuten kanaa tai kalkkunaa ja riisiä. Apteekista löytyy myös tukivalmisteita ripulin hoitoon, kuten promax, dia-tab tai canikur. Olethan erityisen tarkka siitä, että koirasi juo riittävästi!

On tärkeää, että koiran hyvinvointia tarkkaillaan kotihoidon aikana. Jos koiran yleiskunto heikkenee, sille nousee kuume, ripuli on erittäin rajua tai hyvin veristä tai koira oksentelee jatkuvasti, on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Milloin eläinlääkäriin?

  • Ripuli on erityisen ankara kotikonsteista huolimatta.
  • Koiran vointi ei parane muutaman päivän aikana tai koiran yleiskunto laskee.
  • Koiran yleiskunto romahtaa äkillisesti.
  • Koiran oksennuksessa tai ripulissa on paljon verta.
  • Jos koira ei suostu juomaan tai oksentaa heti juotuaan.

Jos koiran ripuli on jatkuvaa eli kroonista, tarvitaan yleensä eläinlääkärin apua. Yleisin syy krooniselle ripulille on ruoka-aineallergiat. Kroonisen ripulin aiheuttajan selvittäminen on hyvin tärkeää, jotta lemmikkisi oireet saadaan hallintaan.

Koiran verinen ripuli (AHDS)

Acute hemorrhagic diarrhea syndrome eli AHDS tarkoittaa vakavaa, nopeasti kehittyvää veristä ripulitautia. Koiran ripulin seassa on huomattava määrä verta, tai joskus koira saattaa ulostaa lähes pelkkää verta. Oireisiin voi kuulua myös oksentelua, ruokahaluttomuutta ja voimattomuutta. Jos koira sairastuu veriripuliin, on se vietävä eläinlääkäriin mahdollisimman nopeasti, sillä sairaus saattaa johtaa nopeasti elimistön kuivumiseen ja koira voi joutua shokkitilaan.

Veriripulin syitä ei tarkalleen tunneta, mutta sairauden taustalla ovat usein eräät bakteerit ja niiden erittämien myrkyllisten aineenvaihduntatuotteiden aiheuttama tulehdus, epäsopiva ruokavalio, parvovirus tai stressi. Tutkimusten perusteella on havaittu, että veriripuli vaivaa usein nuoria pieniin koirarotuihin kuuluvia koiria.

Eläinlääkäri Lexavet Helsinki

Eläinlääkärin vastaanotolla

Eläinlääkärissä koirallesi tehdään perustarkastus sekä tarvittaessa verikoe. Jos ripuli on ollut rajua, annetaan koiralle myös nesteytystä. Koiralle voidaan myös tarvittaessa tehdä röntgenkuvaus tai ultraäänitutkimus tulehdustilan syyn selvittämiseksi.

Tutkimusten jälkeen eläinlääkärin arvion mukaan koiralle annetaan oireita helpottavaa lääkitystä ja tarpeen mukaan tukihoitoa. Eläinlääkärissä räätälöidään myös koirallesi sopiva ripulia helpottava ruokavalio.

Veriripulin hoidossa käytetään suonensisäistä nesteytystä mahdollisen elimistön kuivumistilan hoitamiseksi. Yleensä nestehoito riittää parantamaan koiran voinnin ja potilaat vastaavat yleensä hoitoon jo muutamissa tunneissa. Joissain tapauksissa koira saattaa tarvita myös antibioottilääkitystä ja sairaalahoitoa. Jos epäillään, että veriripulin aiheuttaja voi olla parvovirus, joka on tosin hyvin harvinaista suomessa, tutkitaan myös ulostenäyte. Parvoviruksen aiheuttamasta sairaudesta kärsivät usein vain nuoret koirat, jotka eivät ole vielä saaneet rokotteita. Tämän vuoksi koirien rokottaminen on tärkeä osa sairauksien ennalta ehkäisyä.

Mikäli jokin asia ripulista jäi mietityttämään, voit olla yhteydessä eläinklinikkaamme numerosta 044 7447 006!

Muita koiramaisia artikkeleita Lexavetin blogissa:

Jaa tämä artikkeli:
Muita artikkeleita Lexavetistä

Lemmikit ja ilotulitukset

Uusivuosi on monille lemmikeille stressaavaa aikaa. Rakettien pauke pelottaa usein koiraa ja uutenavuotena koirien karkaamisriski valitettavasti kasvaa huomattavasti.

Käymme läpi tässä artikkelissa, miten voit helpottaa lemmikkisi oloa seuraavana uutena vuotena.

Lue Lisää...

Lemmikit ja joulu

Joulu on ilon ja juhlan aikaa niin ihmisille kuin lemmikeille. Jouluun sisältyy kuitenkin monta lemmikeille vaarallista asiaa, jouluruuasta aina lahjanaruihin asti. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä vaaroja lemmikille joulun aikana.

Lue Lisää...