Koiran kynnet muodostuvat kuoriosasta ja sen sisällä olevasta ytimestä, jossa on verisuonia ja hermoja. Kynnen ydin kasvaa koiran kynsien mukana ja siksi onkin tärkeää, ettei pitkiäkään kynsiä leikata kerralla liikaa. Kun kynsiä leikataan säännöllisesti, lyhenee ydin kynnen mukana. Näin kynnet pystytään pitämään tarpeeksi lyhyinä ilman haavereita, ja liian pitkät kynnet eivät pääse aiheuttamaan koirallesi terveyshaittoja.
Miten koiran kynnet leikataan?
- Kynnet tulisi leikata 1–2 viikon välein tai riippuen siitä, kuinka paljon koiran kynnet kasvavat.
- Koiran kynnestä leikataan vain terävin kärki pois, niin ettei ydin tule esille.
- Kynsien paras leikkausasento riippuu koiran koosta. Pieni koira olisi hyvä olla sylissä, jotta tassusta saa helposti tukevan otteen. Isomman koiran alla on hyvä olla tukeva alusta, kuten matto.
- Varaa kynsien leikkuuseen aikaa, laadukkaat ja terävät koiran kynsisakset ja hyviä makupaloja. Jos olet epävarma koiran kanssa, ota toinen henkilö avuksi.
- Koiran kynnet kannattaa leikata, kun se on rauhallisessa mielentilassa.
- Voit palkita koiraa välittömästi jokaisen kynnen leikkaamisen jälkeen.Muista leikata myös koiran kannuskynnet!
- Kun kynnet on leikattu, kannattaa koiran kanssa tehdä jotain mukavaa.
Kynsien leikkuun opettelu
Koiran kynsien leikkuun opettelu kannattaa aloittaa heti pentuiässä. Kun kynsiä leikataan säännöllisesti nuoruusiästä lähtien, tottuu koira käsittelyyn ja toimenpiteestä tulee helpompaa. Pennun kynsien leikkausta kannattaa harjoitella viikottain.
Pennun kynsien leikkuun harjoittelu kannattaa suorittaa pennun ollessa rauhallisessa mielentilassa. Varaa itsellesi paljon aikaa ja makupaloja, jotta toimenpiteestä jää koiralle hyvä kuva. Pentua voi pitää esimerkiksi sylissä. Leikkaamisen opettelun voi aloittaa koskettelemalla pennun anturoita ja kynsiä. Palkitse koiraa, jotta pentu yhdistää palkinnon kynsien kosketteluun. Kun pentu antaa sinun koskea kynsiä rauhallisesti, voit esitellä pennulle kynsisakset. Pidä harjoitteluajat lyhyinä, jotta pentu ei turhaannu. Palkitse pentu namujen lisäksi harjoitusjakson jälkeen esimerkiksi paijauksilla ja leikillä.
Saksien kanssa harjoittelu aloitetaan samalla tavalla. Ota pentu syliin jos mahdollista ja palkitse sitä, kun sakset osuvat pennun kynnen päihin. Kun pentu antaa sinun koskea kynsiä rauhassa, voit aloittaa itse leikkaamisen harjoittelun. Ota tassusta tukeva ote ja leikkaa kynnestä vain pieni osa. Palkitse pentu heti kynnen katketessa makupalalla. Kun palkitseminen suoritetaan heti, jää koiralle toimenpiteestä hyvä kuva. Pennun kynsiä kannattaa leikata vain silloin kun se on rauhallinen, ettei vahinkoja pääsisi sattumaan varhaisessa vaiheessa opettelua! Pennun kaikkia kynsiä ei tarvitse leikata samalla istumalla, voit pitää harjoitukset lyhyinä ja jatkaa leikkaamista myöhemmin. Yhdenkin kynnen leikkaaminen päivässä on parempi kuin ei yhtään!
Miksi koiran kynnet tulee leikata
Säännöllisesti leikatut kynnet auttavat pitämään koirasi tassut terveenä! Liian pitkät kynnet voivat aiheuttaa koiralle kipuja ja muita terveyshaittoja. Liian pitkäksi kasvanut kynsi voi kasvaa kaarelle kohti anturaa, jolloin anturan sisään kasvanut kynsi aiheuttaa kipua ja tulehdusta. Pitkäksi kasvaneet kynnet lohkeavat tai repeävät myös lyhyitä huomattavasti herkemmin. Tällöin kynnen kuoriosa voidaan joutua poistamaan eläinlääkärin toimesta.
Pitkillä kynsillä on myös pitkäaikaisia negatiivisia vaikutuksia. Liian pitkät kynnet voivat muuttaa tassun asentoa ja aiheuttaa nivelrikkoa ajan saatossa.
Mitä jos leikkaat kynnestä liikaa
Joskus vahinkoja sattuu ja kynnestä leikataan liikaa osuen ytimeen. Ytimeen osuminen on koiralle kivuliasta ja siitä alkaa vuotamaan verta. On tärkeää, ettei omistaja panikoi tilanteessa vaan pysyy rauhallisena ja kehuu ja palkitsee koiraa. Ensiapuna kynttä voi painaa muutaman minuutin ajan. Eläinlääkäristä ja apteekeista voi ostaa pulveria, joka auttaa vuodon tyrehdyttämisessä. Jos vuoto ei ensiavusta huolimatta tyrehdy 15 minuutissa, ole yhteydessä eläinlääkäriin. Seuraavan vuorokauden ajan kannattaa ulkoilessa käyttää tassussa suojaa, esimerkiksi koiran ulkotossua, jotta kynsi ei alkaisi vuotamaan uudestaan verta.
Autamme sinua Lexavetissa mielellämme koirasi kynsien leikkaamisessa!
Muita koiramaisia artikkeleita Lexavetin blogissa: