Seuraava rokoteralli: Maanantaina 19.02. klo 13-15

Lue lisää

Koiran korvatulehdus

Eläinlääkäri Lexavet Helsinki

Koiran korvakäytävä on pitkä ja se kerää helposti kosteutta ja likaa pituuden ja mutkaisuuden vuoksi. Siksi korvatulehdus on yleinen vaiva koirien keskuudessa. Koiran terve korvakäytävä on kuiva, siisti eikä punoita ärtyneesti. Jos koirasi korvat eivät eritä, näyttävät siisteiltä eivätkä haise tai vaivaa koiraa ei niitä tarvitse puhdistaa. On kuitenkin tärkeää, että tarkistat koirasi korvat säännöllisesti, jotta mahdolliset ongelmat huomataan ajoissa.

Korvatulehduksen oireet

Koirien yleisin korvavaiva on ulkokorvan tulehdus. Tällöin oireina ovat esimerkiksi korvan punoitus, kutina, pään ravistelu ja lisääntynyt erite. Koira voi myös kulkea pää vinossa ja korva voi olla kosketusarka.

Joskus pitkittynyt ulkokorvan tulehdus voi levitä myös välikorvaan. Välikorvan tulehdus on koirilla paljon harvinaisempaa kuin ulkokorvan tulehdus. Joskus välikorvan tulehdus voi kieliä myös muista ongelmista, kuten välikorvan kasvaimesta tai nenänielun tulehduksesta. Välikorvan tulehduksen oireita voivat olla esimerkiksi koiran pään kääntyminen toiselle sivulle, tasapainohäiriöt ja kipu pään alueella.

Korvatulehduksen mahdolliset syyt

Koiran korvatulehdukselle on monia syitä. Yleisimpiä näistä ovat:

  • Korvapunkit
  • Allergiat
  • Vierasesine korvassa
  • Korvan ahdas rakenne
  • Atopia

Korvapunkit

Korvapunkit (Otodectes cynotis) ovat kissoille yleinen ulkoloinen, joka saattaa tarttua myös koiraan. Korvapunkin voi usein tunnistaa kahvinporomaisesta eritteestä korvakäytävässä. Korvapunkit tulisi aina hoidattaa eläinlääkärin määräämällä lääkityksellä.

Allergiat

Ruoka-aineallergiat saattavat koirilla aiheuttaa korvaongelmia. Jos allergian aiheuttajaa ei poisteta, on tuloksena todennäköisesti uusiutuva korvatulehdus. Jos oireet uusiutuvat hoidosta huolimatta, voi tämä kieliä allergian aiheuttamasta tulehduksesta. Saat eläinlääkäristä ohjeet mahdollisen allergeenin löytämiseksi.

Vierasesineen aiheuttama ärsytys

Vierasesineet saattavat ärsyttää koiran korvaa niin, että koira liiallisella raapimisella aiheuttaa korvatulehduksen. Yleisin vierasesine koiran korvissa on usein heinänsiemenet. Jos vierasesinettä ei huomata tai saada pois, voi liiallinen raapiminen aiheuttaa korvaan haavaumia jotka pahimmillaan tulehtuvat. Mahdollisuutena on myös verikorva, jossa korvalehden verisuoni vaurioituu ja korvalehden sisään kertyy verta. Joskus koiran omatkin karvat voivat aiheuttaa ärsytystä koiran korvakäytävässä.

Korvan ahdas rakenne

Korvakäytävän ahdas rakenne voi altistaa korvatulehduksille. Kun ilma ei pääse kunnolla vaihtumaan korvassa, syntyy otolliset olosuhteet bakteereiden ja hiivojen kasvulle. Ahtaan korvarakenteen tuomille korvatulehduksille erityisen alttiita ovat muun muassa spanielit, joiden suuret ja painavat korvat estävät entisestään ilman vaihdon korvakäytävässä. Tällaisten koirien kohdalla korvien säännöllinen puhdistus voi olla välttämätöntä.

Koirien korvia ei tulisi puhdistaa esimerkiksi vanupuikoilla, sillä voit mahdollisesti työntää korvan eritteet vain syvemmälle koiran korvakäytävään. Eläinlääkäriasemilta ja joistain eläinkaupoista löytyy korvien puhdistukseen tarkoitettuja puhdistusliuoksia, joilla eritteet saa puhdistettua tehokkaasti. Ethän kuitenkaan yritä hoitaa jo tulehtunutta ja punoittavaa korvaa puhdistusliuoksilla, sillä ne voivat vain pahentaa tulehdusta!

Atopia

Atopia on tulehduksellinen ihosairaus, jossa eläin herkistyy tavallisemmin ympäristöallergeeneille. Atopiassa iho kuivuu ja on kutiseva, jolloin koira voi taas raapia itselleen korvatulehduksen. Atopian taustalla on perinnölliset tekijät sekä esimerkiksi heikentynyt ihon suojakerros, joka altistaa ihon tulehduksille. Valitettavasti krooninen tai toistuva korvatulehdus on yleistä atopiasta kärsiville koirille.

Eläinlääkäri Lexavet Helsinki

Korvatulehduksen hoito eläinlääkärissä

Koiran korvatulehduksen hoito riippuu paljon tulehduksen aiheuttajasta. Eläinlääkäri tutkii korvan huolellisesti, jos koira kivultaan sen sallii. Jos korva on kovin kipeä, voidaan koira joutua rauhoittamaan toimenpidettä varten. Tähystyksellä tutkitaan korvakäytävän ulkonäkö, eritteiden määrä ja laatu sekä johtuuko tulehdus mahdollisesta vierasesineestä. Korvasta otetaan myös näyte, jolla voidaan todeta bakteeri- ja hiivatulehdus sekä korvapunkit. Tarvittaessa korvaeritteestä tehdään myös bakteeriviljely. 

Useimmiten korvatulehdusta hoidetaan korvatipoilla ja korvan puhdistuksella tarpeen mukaan. Joskus bakteereiden tai hiivan aiheuttamia tulehduksia hoidetaan myös antibioottikuurilla. Jos korvatulehdus on atopian aiheuttama, otetaan avuksi usein kutinaa ehkäisevää kortisonipohjaista lääkettä, jota käytetään paikallisesti. Atopian sekä ruoka-aineallergian aiheuttaman tulehduksen hoito-ohjelmaan kuuluu myös ruokavaliomuutokset ja perussairauden hoito.

Jos koirallasi on korvaongelmia tai jokin asia koiran korvien hoidosta jäi mietityttämään, voit aina olla yhteydessä klinikallemme numerosta 044 7447 006!

Muita koiramaisia artikkeleita Lexavetin blogissa:

Jaa tämä artikkeli:
Muita artikkeleita Lexavetistä

Lemmikit ja ilotulitukset

Uusivuosi on monille lemmikeille stressaavaa aikaa. Rakettien pauke pelottaa usein koiraa ja uutenavuotena koirien karkaamisriski valitettavasti kasvaa huomattavasti.

Käymme läpi tässä artikkelissa, miten voit helpottaa lemmikkisi oloa seuraavana uutena vuotena.

Lue Lisää...

Lemmikit ja joulu

Joulu on ilon ja juhlan aikaa niin ihmisille kuin lemmikeille. Jouluun sisältyy kuitenkin monta lemmikeille vaarallista asiaa, jouluruuasta aina lahjanaruihin asti. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä vaaroja lemmikille joulun aikana.

Lue Lisää...