Seuraava rokoteralli: Maanantaina 19.02. klo 13-15

Lue lisää

Kissan ripuli – yleisimmät syyt ja kotihoito

Eläinlääkäri Lexavet Helsinki

Ripuli on varmasti tuttu monelle kissan omistajalle. Yleisimpiä syitä kissan ripuliin ovat muun muassa stressi, ruokavalion äkillinen muutos tai ruoka-aineallergiat. Myös jotkut antibiootit saattavat sivuvaikutuksena aiheuttaa ripulia.

Kissan ripulin oireet

Ripulin oireisiin liittyy löysä, vetinen uloste ja tihentynyt ulostamisen tarve. Ripuliin voi liittyä myös oksentelua, mahakipua tai veristä ulostetta. Verinen ripuli johtuu usein suoliston sisäpinnan limakalvon vuotavista verisuonista. Jos ripulin seassa on kuitenkin runsaasti verta, olethan yhteydessä eläinlääkäriin välittömästi!

Ripulin kotihoito

Kissa voi ripulista huolimatta olla hyvinkin pirteä. Jos kissa voi ripulista huolimatta muuten hyvin, voidaan oireita hoitaa kotikonstein muutaman päivän ajan. Kissalle tulisi syöttää helposti sulavaa, maittavaa ruokaa useita pieniä annoksia päivässä. Eläinlääkäriasemilta ja joistain apteekeista löytyy erityisesti vatsaoireita helpottavaa erityisruokaa. Voit myös tarjota kissallesi vähärasvaista kypsennettyä kanaa tai kalaa. Olethan myös erityisen tarkka siitä, että kissasi juo riittävästi! Voit ottaa avuksi myös apteekeista ilman reseptiä löytyviä tukivalmisteita, jotka voivat auttaa tasapainottamaan kissasi vatsaa. Voit tutkia eri lisäravinteita lisää Yliopistonapteekin sivuilta. Muistathan, että voit aina olla yhteydessä eläinlääkäriisi oikean tukivalmisteen valinnassa!

On tärkeää, että kissan hyvinvointia tarkkaillaan kotihoidon aikana. Jos eläimen yleisvointi heikkenee, sille nousee kuume, ripuli on erittäin rajua tai hyvin veristä tai kissa oksentelee jatkuvasti, on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Milloin eläinlääkäriin?

  • Ripuli on erityisen ankara kotikonsteista huolimatta.
  • Kissan vointi ei parane 24 tunnin kuluessa tai oireet uusiutuvat.
  • Kissan yleisvointi romahtaa äkillisesti.
  • Kissan oksennuksessa tai ripulissa on paljon verta.
  • Jos kissa ei suostu juomaan tai oksentaa heti juotuaan.

Ripuli on kissoille harvinaisempi vaiva kuin koirille. Jos lemmikin hyvinvointi huolestuttaa sinua yhtään, on hyvä olla yhteydessä eläinlääkäriin. Jos kissan ripuli on jatkuvaa eli kroonista, tarvitaan yleensä eläinlääkärin apua. Yleisin syy krooniselle ripulille ovat ruoka-aineallergiat tai esimerkiksi krooninen tulehduksellinen suolistosairaus. Kroonisen ripulin aiheuttajan selvittäminen on hyvin tärkeää jotta oireet saadaan hallintaan.

Eläinlääkäri Lexavet Helsinki

Eläinlääkärin vastaanotolla

Eläinlääkärissä kissallesi tehdään perustarkastus ja tarvittaessa jatkotutkimuksia. Jos ripuli on ollut rajua, annetaan kissalle myös nesteytystä. Kissalle voidaan myös tarvittaessa tehdä röntgenkuvaus tai ultraäänitutkimus tulehdustilan syyn selvittämiseksi. Jos kissallasi on pitkittyneitä vatsaoireita, voidaan suorittaa laaja vatsaontelon ultraäänitutkimus ja tutkia verinäytteet kattavasti.

Tutkimusten jälkeen eläinlääkärin arvion mukaan kissalle annetaan oireita helpottavaa lääkitystä ja tarpeen mukaan tukihoitoa. Eläinlääkärissä räätälöidään myös lemmikillesi sopiva ripulia helpottava ruokavalio. Vaikka suolisto-ongelmat olisivat pitkittyneet, useimmat kissat voivat elää hyvää elämää, kunhan vatsaongelmien syy on selvitetty eläinlääkärin toimesta.

Voit varate meille ajan helposti nettiajanvarauksestamme tai numerosta 044 7447 006!

Muita kissamaisia artikkeleita Lexavetin blogissa:

Jaa tämä artikkeli:
Muita artikkeleita Lexavetistä

Lemmikit ja ilotulitukset

Uusivuosi on monille lemmikeille stressaavaa aikaa. Rakettien pauke pelottaa usein koiraa ja uutenavuotena koirien karkaamisriski valitettavasti kasvaa huomattavasti.

Käymme läpi tässä artikkelissa, miten voit helpottaa lemmikkisi oloa seuraavana uutena vuotena.

Lue Lisää...

Lemmikit ja joulu

Joulu on ilon ja juhlan aikaa niin ihmisille kuin lemmikeille. Jouluun sisältyy kuitenkin monta lemmikeille vaarallista asiaa, jouluruuasta aina lahjanaruihin asti. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä vaaroja lemmikille joulun aikana.

Lue Lisää...