Seuraava rokoteralli: Keskiviikkona 15.05. klo 14-15

Lue lisää

Koiran kennelyskä – rokotteilla paras suoja

kennelyskä - mikä se on?

Koiran kennelyskä – Rokotteilla paras suoja

Syksyn lähestyessä saapuvat myös syksyn yleisimmät sairaudet. Yksi tällaisista taudeista on kennelyskä, jota tavataan ympäri vuoden, mutta useimmiten juuri syksyisin. Kennelyskä on hyvin herkästi leviävä koirien ”flunssa”, joka tarttuu koirasta toiseen suorassa kontaktissa tai pisaratartuntana, usein esimerkiksi harrastuksissa tai koirapuistoissa.

Kennelyskän leviäminen

Kennelyskä on yleisimmin Bordetella bronchiseptica bakteerin ja parainfluenssaviruksen aiheuttama koirien hengitystieinfektio. Se leviää helposti koiralta koiralle aivastusten tai yskösten välityksellä pisaratartuntana tai esimerkiksi ruoka- ja juoma-astioiden ja ihmisten välityksellä. Kennelyskä leviää nimensä mukaisesti helpoiten paikoissa, joissa koiria on useita, kuten kenneleissä, koirapuistoissa tai näyttelyissä. Sairauden itämisaika on keskimäärin 4–7 päivää ja oireet kestävät yleensä viikon tai pidempään.

Muita tautia aiheuttavia viruksia ovat muun muassa koirien adenovirus, CAV-2 ja koirien penikkatauti, mutta nämä aiheuttajat ovat hyvin harvinaisia koirien rokotusohjelman ansiosta. Usein vain pennut tai rokottamattomat koirat voivat saada tartunnan näiltä aiheuttajilta ja tällöin oireet ovat usein hyvin voimakkaat.

Kennelyskän oireet

Oireisiin kuuluu tyypillisimmin äkillisesti alkanut, jopa voimakaskin yskä sekä sierainvuoto. Koira kakoo usein limaa ja saattaa tämän seurauksena oksentaa. Perusterveellä koiralla oireet pysyvät usein lievinä ja koiran yleiskunto pysyy normaalina. Tällöin eläinklinikalla käyminen ei ole välttämätöntä, vaan oireita voidaan helpottaa levolla. Sairas koira tulee pitää erossa muista koirista vähintään viikko oireiden loppumisen jälkeen. Perheen muiden koirien, myös oireettomien, tulisi välttää ylimääräisiä koirakontakteja. Pahimmassa tapauksessa kennelyskä voi edetä sairaalahoitoa vaativaan keuhkokuumeeseen asti. 

Oireiden edetessä, koiralla voi esiintyä lievää lämmönnousua ja ruokahaluttomuutta. Kennelyskän voimakkaampiin oireisiin kuuluvat muun muassa korkea kuume, hengitysvaikeudet, voimattomuus ja voimakas yleiskunnon lasku. Mikäli koiran yleisvointi heikkenee, koiralle nousee kuume tai se kärsii hengitysvaikeuksista, on syytä olla herkästi yhteydessä omaan eläinlääkäriisi! 

Kennelyskän hoito

Bordetella bronciseptican ja parainfluenssaviruksen aiheuttamat kennelyskäoireet häviävät yleensä itsestään 1–2 viikossa ja oireet pysyvät usein lievinä. Ellei koiran yleisvointi heikkene, ei antibioottikuurille ole tarvetta. Mikäli koiran yskä on voimakasta, voidaan avuksi ottaa höyryhengitys. Voit esimerkiksi ottaa koiran mukaan suihkuhuoneeseen käydessäsi suihkussa. Paras hoito oireita vastaan on hyvä lepo. Tarpeeksi pitkä lepo vähentää myös huomattavasti jälkitautien riskiä.

Yleisin kennelyskän jälkitauti on bakteerien aiheuttama keuhkokuume, joka vaatii usein sairaalahoitoa. Keuhkokuumeen taltuttamiseksi tarvitaan antibioottikuuri ja mahdollisesti muuta tukihoitoa. Kennelyskälle ja sen jälkitaudeille erityisen alttiita ovat nuoret, iäkkäät ja huonosta immuunipuolustuksesta kärsivät koirat. Myös syvärintaiset koirat, kuten irlanninsusikoira, ovat herkempiä taudille. 

Kuva, joka sisältää kohteen Koirarotu, lemmikki, sisä-, terrieriKuvaus luotu automaattisesti

Kuinka välttyä kennelyskältä?

Jos tiedät, että alueellasi on havaittu kennelyskää, tulee koirapuistossa käyntiä välttää. Ylimääräisen koirakontaktit on myös hyvä pitää vähäisinä, jotta mahdolliselta epidemialta vältytään.

Mikäli koirasi kuitenkin sairastuu, tulee se eristää perheen mahdollisista muista koirista. Muita koirakontakteja tulee välttää ja kaikkien on noudatettava hyvää hygieniaa. Vältäthän koiran ulkoiluttamista yleisillä koirien ulkoilutus paikoilla. On myös hyvä muistaa, että koira voi erittää virusta vielä 1–2 viikkoa oireiden loppumisen jälkeen.

Rokotus paras suoja kennelyskää vastaan

Kennelyskältä on parasta suojautua rokotteella. Rokotteita on useita ja vaikka ne eivät takaa täydellistä suojaa koirallesi tautia vastaan, rokotetut koirat sairastavat huomattavasti rokottamattomia lievemmin. Osa rokotteista sisältää vain parainfluenssaa ja osa Bordetella bronchiseptica ja parainflunessaviruksen heikennettyä elävää rokotetta. Elävää taudinaiheuttajaa sisältävät rokotteet saattavat sivuvaikutuksena aiheuttaa herkemmin lieviä kennelyskän tyyppisiä oireita, mutta suojaavat koiraa paremmin itse taudilta. Kennelyskärokote tulisi uusia vuosittain.

Mitä suurempi osa koirista on rokotettu kennelyskää vastaan, sitä paremmin vältymme lähes jokavuotisilta kennelyskäepidemioilta.

Lisätietoa koiran rokotusohjelmasta voit lukea ruokaviraston sivuilta!

Mikäli joku asia kennelyskästä jäi askarruttamaan sinua, tai haluat varata ajan koirasi rokotukselle, voit aina olla yhteydessä klinikkaamme numerosta 044 7447 006 tai varata ajan rokotukselle nettiajanvarauksestamme!

Muita koiramaisia artikkeleita Lexavetin blogissa:

Jaa Artikkeli:

Viimeisimmät Postauksemme

YLE Pentuliven Bordercolliepennut Lexavetissä – Katso Kuvat ja Lue Vierailusta!

Viime viikolla Lexavetissä vieraili kymmenen iloista bordercolliepentua elämänsä ensimmäisellä eläinlääkärikäynnillä. Täynnä energiaa ja uteliaisuutta, pennut tutkivat uutta ympäristöään ja leikkivät innokkaasti. Eläinlääkäri Kia Beerden kertoi, kuinka tärkeää on luoda positiivinen suhde pennun ja eläinlääkärin välille. Pentutarkastuksessa tarkistettiin muun muassa suun, silmien ja sydämen terveys, ja jokainen pentu sai myös varhaisrokotuksen. Tämä seikkailu ei ollut vain terveyden tarkistamista, vaan myös mahdollisuus sosiaalistua ja tottua klinikan ympäristöön. Lue lisää tästä ikimuistoisesta päivästä ja sen merkityksestä pennuille!

Read More »

Lemmikit ja ilotulitukset

Uusivuosi on monille lemmikeille stressaavaa aikaa. Rakettien pauke pelottaa usein koiraa ja uutenavuotena koirien karkaamisriski valitettavasti kasvaa huomattavasti.

Käymme läpi tässä artikkelissa, miten voit helpottaa lemmikkisi oloa seuraavana uutena vuotena.

Read More »

Lemmikit ja joulu

Joulu on ilon ja juhlan aikaa niin ihmisille kuin lemmikeille. Jouluun sisältyy kuitenkin monta lemmikeille vaarallista asiaa, jouluruuasta aina lahjanaruihin asti. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä vaaroja lemmikille joulun aikana.

Read More »

Koiran kynsien leikkaus

Koiran kynnet muodostuvat kuoriosasta ja sen sisällä olevasta ytimestä, jossa on verisuonia ja hermoja. Kynnen ydin kasvaa koiran kynsien mukana ja siksi onkin tärkeää, ettei pitkiäkään kynsiä leikata kerralla liikaa. Kun kynsiä leikataan säännöllisesti, lyhenee ydin kynnen mukana. Näin kynnet pystytään pitämään tarpeeksi lyhyinä ilman haavereita, ja liian pitkät kynnet eivät pääse aiheuttamaan koirallesi terveyshaittoja.

Read More »

Tilaa Lexavetin uutiskirje!